Pages

Sunday, February 21, 2010

Palestine will be free

Jom sama2 hayati cerita kat bawah ni.. We are the new generation..



Kita tak rasa seperti apa yang sedang mereka rasai. Kehilangan segala-galanya.. lantaran kekejaman dan kezaliman yang dilakukan oleh golongan kuffar.Tetapi sebagai umat Islam kita harus peka dengan perkembangan isu semasa yang berlaku di Palestine kerana kita bersaudara..

Lakukanlah yang terbaik untuk mengangkat kembali maratabat Islam..

"Sesungguhnya Allah Telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu Telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Quran. dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang Telah kamu lakukan itu, dan Itulah kemenangan yang besar."

(At-Taubah : 111)
Semoga kita berada di kalangan orang yang telah "dibeli" hatinya.. AMIN YA RABB

Saturday, February 20, 2010

Lagu Rasmi~







Lagu Rasmi blog ni jatuh kepada "Dukki Ya Jibal" 

دكي يا جبال
نحن في القمم
اصنعي الرجال
ايقظي الهمم

دكي يا جبال دكي يا جبال

يا جنود الله
سيروا للآمام
في سبيل الله
ينصرنا الرحمن

يا جنود الله 

هيا للجهاد
فتية البلاد
بالعدة والعتاد
 ندخر الفساد

هيا للجهاد

هيا يا اخوان
ندخر الطغيان
بالسيف والقرأن
والزاد والايمان

هيا يا اخوان هيا يا اخوان

It's meaning is.....

Hentaklah Wahai Gunung (da'ei)
 Kami berada di puncak
Sedang membina Rijal ( pemuda & pemudi Islam)
Membangunkan azam

Hentaklah Wahai Gunung (2x)


Wahai tentera-tentera Allah
Bergeraklah maju ke hadapan
Pada jalan Allah
Allah akan bantu kita


Wahai tentera Allah (2x)


Mari berjihad
negara yang muda
dilengkapi dengan peralatan dan kelengkapan
Kita usir segala kefasadan

Mari berjihad (2x)


Marilah Wahai saudara-saudara
Kita usir segala kefasadan
Dengan pedang & al-Quran
Dan dengan kesedian dan keimanan

Marilah wahai saudara-saudara (2x)

Monday, February 8, 2010

Time is your life!!





Bismillahirrahmanirrahim..

“Yeah” seronok sangat tengok semua students Ain Shams dah habis exam 3 Feb yang lalu..
Sekarang ni kite berada di zon “utlah” ya’ni, cuti..

Mesti time before habis exam anat tu, semua orang dah ade perancangan masing2 di dalam kotak pemikiran. Sambil jawab exam sambil terbayang perkara2, aktiviti2 yang nak dibuat selepas ini… Ada yang pulang ke Malaysia, jaulah ke Turki.. Jordan.. lagi2 jordan dah turun salji dan ada jugak yang ke Sinai. Apa2 pun saya harapkan kita semua dapat manfaatkan waktu cuti ni dengan sebaik-baiknya dan bukannya hanya dengan tidur..dan tidur dan tidur…dan juga tengok movie..ok? (~_^)

Alhamdulillah bersyukur sebab diberikan kesedaran tentang masa pada Daurah Musim Syita’ yang diadakan di Ain Jalut tempoh hari.. Terima kasih sangat2 kepada pembentang2 yang banyak mmenyampaikan ilmu sehingga memberikan kesedaran kepada sanubari ini. Kat sini nak kongsi sikit apa yang saya dapat..(=

Penekanan waktu dr 3 aspek:-

a) Al-Quran :

Surah Al-Asr, surah Al-Dhuha, surah Al-syams semuanya bersumpah demi masa.
Apabila Allah telah bersumpah mengenai sesuatu pastinya sesuatu itu pentingkan.

Ok, tengok dr segi

b) al-Sunnah (hadis)

Sabda Rasulullah S.A.W. , 4 soalan yang akan ditanya di akhirat kelak

1) masa muda
2) harta
3) ilmu
4) umur

Perasan tak.. Rasulullah menyebutkan mengenai masa sampai 2 kali..
Masa mudanya dan umurnya.. Merupakan perkara yang sama. Kenapa masa muda? Sebab pada waktu mudalah kita banyak energy, banyak perancangan yang boleh kita lakukan untuk pembangunan ummah. Cuba kita imbau kembali sejarah pemimpin2 Islam dahulu. Sultan Muhammad Al-Fateh, Zaid bin Harithah semuanya bergiat aktif dalam pembangunan Islam sewaktu mereka remaja lagi.. diawal usia 20-an. Bagaiman boleh lahirnya nama-nama agung seperti Salahuddin al-ayubi, Ibn Sina, Imam Shafie, Imam Malik dan sebagainya? Semuanya kerana mereka memanfaatkan masa muda mereka dgn sebaik-baiknya dan menjauhi perkara2 yang lagha..

Ingatkah kita pada kata2 Imam Shafie?


شكاوت الى واكع سوئ الحفظ وارشدني لترك معاسي فاخبرني بان العلما نورا
و النور الله لا يحدى للعاصي




“Aku mengadu kepada guruku.. Buruknya hafalanku..dan dia menasihatkan aku, jauhilah maksiat. Sesungguhnya ilmu itu Nur (cahaya ) dan Nur Allah takkann datang kepada orang2 yang membuat maksiat”

Jika kita imbau dan imbau lagi sejarah, satu kisah yang popular dan pernah juga diulang tayangkan di televisyen tetapi dalam versi yang modern.. Kisah Nabi Yusof dan Zulaikha..

Bagaimana si Zulaikha yang jelitawan dan hartawan, isteri kepada amirul Aziz itu boleh terfikir untuk menggoda anak angkatnya, Nabi Yusof A.S.? Sedangkan suaminya terlalu menyanyanginya dan segala kemewahan telah diberikan kepada Zulaikha dan dia tidak perlu bersusah-payah untuk bekerja. Nah, ini semua kerana masa lapang, masa kosong yang terlalu banyak dimiliki oleh Zulaikha hinggakan syaitan berjaya memesongkan pemikirannya kepada perkara2 yang lagha. Kalau tidak percaya, sila uji fakta ini kepada diri sendiri. Renung balik, jika kita mempunyai kelapangan, kebanyakkannya apa yang kita fikirkan? Adakah masalah ummah? Isu Palestin? Sejarah pemimpin2 terdahulu? Tepuk dada Tanya iman.. (~_^)

c) Dari segi Syiar Islam

Telah ditetapkan solat 5 waktu pada masa-masa yang tertentu iaitu Subuh, Zohor, Asar, Maghrib dan Isya’. Jika kita melewatkan solat kita, mungkin akan masuk waktu yang lain pula. Sah-sah menunjukkan yang kita harus menjadi punctual dan
حريص على وقته maksudnye, BENAR-BENAR menjaga waktu. Digunakan perkataan ‘ حريص’ menunjukkan mubalaghah iaitu penggunaan teramat. Sangat-sangat menjaga masa..

Kata orang, tak kenal, maka tak cinta..so, jom kita kenal cirri-ciri masa.. (masa pun ade character la, so, jgn pandang enteng..)

1)CEPAT BERLALU(sekarang ni pun, 1 saat anda tlh berlalu.)
2)TIDAK AKAN BERULANG (you will never gain your past time)
(yang tua takkan dapat jadi muda kembali eventhough you use the buttock but your age also same)
3)BERNILAI ( semua orang tak dapat nak jual beli masa, tapi emas dan berlian tetap boleh)



Satu kisah, Malaikat pernah bertanya kepada Nabi Nuh yang telah hidup lebih kurang selama 995 tahun..

Malaikat: Apa pandangan kamu wahai Nabi Nuh setelah hidup sekian lama di dunia ini?

Dan Nabi Nuh menjawab,

Nabi Nuh: Aku rase dunia ini ibaratkan hanya ada 2 pintu sahaja. Aku masuk menggunakan pintu di belakang dan aku keluar kembali di pintu hadapan.

Kisah ini menunjukkan, walaupun nabi Nuh telah hidup selama hampir 1 abad, tetapi dirasakan kehidupan di dunia ini, bgitu ringkas dan sekejap sekali.. Masuk ikut pintu belakang, dan keluar ikut pintu hadapan..

Sahabat, hargailah masa yang ada.. Susunlah jadual hidup kita. Pastikan hadaf kita tidak berakhir hanya di dunia. Manfaatkanlah setiap peluang yang datang untuk berkhidmat demi agama dan bangsa. Ingatlah, setiap nafas kita ini dimiliki oleh Allah. Kita hanya peminjam. Jika Allah menginginkannya kembali, maka datanglah Malaikat Izrail mencabut nyawa. Kematian itu di mana-mana sahaja. Hatta sewaktu bermain bola sepak. Masanya mungkin tidak pasti, tetapi kejadiannya itu SUDAH MESTI..Kullu Nafsin Zaikatul maut Wallahua’lam..

Sunday, February 7, 2010

Choose your way

Assalamualaikum.. Here, something gorgeous to share with all of you..
hope we will think about it deeply..
Just choose your own way and what you like to be..
hope we will not regret with the way had we create..

video

Thursday, February 4, 2010

exam khalas ke'dah?



Ahamdulillah.. khalas.. Akhirnya kitaorang habis jugak exam..Lega, but at the same time keep wonder what kind of result will I get. Huhu.. However, the past will never change just accept it with open heart since that was what we have afford for.. As my friend said, Azlina (Sabahrian) Muslim has their own special. Non-muslim maybe will strive hard for their study and then, after finished their exam they just let it like that. In contra, we still have Allah The Hearer of All (السميع) and The Responder to Prayer (المجيب) . Although we have finished with the exam but the miracle might be happen as long as we really believe and prays to Him. I thought this usually occurred among Azhar’s students. They felt that they didn’t do well in their ‘imtihan’ but when the result comes out, Alhamdulillah.. at least they did not ‘rasib’.

But, I want to emphasize here, this not means that we just can “ok leave it to Allah” “tawakaltu a’la Allah” cause Allah had already said in His Holy Quran

له معقبت من بين يديه ومن خلفه يحفظونه من امر الله ان الله لا يغير ما بقوم حتى يغيروا ما بانفسهم واذا اراد الله بقوم سوءا فلا مرد له وما لهم من دونمن وال


For each (such person) there are (angels) in succession, before and behind him: They guard him by command of Allah. Verily never will Allah change the condition of a people until they change it themselves (with their own souls). But when (once) Allah willeth a people's punishment, there can be no turning it back, nor will they find, besides Him, any to protect.

(surah al-Ra’d : 11)

Just wishing all the best to all of my friends and hope that we will get the satisfying result. Hmm, seem like we still can’t definitely run from all the books, ‘flash’ or atlas since there were a lot of assignments to researh especialy whose with Dr. Sana’ Eisa. Huhu.

Generally, the exam is “khalas ke’dah” but, specifically the exam is continuously, like the function of the heart. Lub dub, lub dub all the time. Because, our life is also an exam. Allah is always watching for us and the truth exam is at There, not here, and not on paper.. We will never know the correct time, is it in 2012? Whose know..

Hope we will do the best in both.
اللهم نجحنا في كل الامتحان بتفوق في الدنيا و الاخرة

Ameen Ya Rab..