Pages

Friday, October 8, 2010

Stress Management Tips from AL-QURAN

Lama sangat biarkan blog ini tidak berusik. maaf. walaupun dah raya, post masih lagi mengenai puasa (:. Cuma ingin berkongsi 1 artikel yang di ambil daripada iluvislam. al-Quran sememangnya sumber motivasi terbaik! sedangkan pemimpin Korea yang bukanlah beragama Islam, pernah merujuk kepada Al-Quran, inikan kita yang menganutinya. Al-Quran antara mukjizat agung yang ditinggalkan Rasulullah untuk kita, umat akhir zaman ini. Moga dapat manfaatnya.

1. Remembering Allah
(iaitu) orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan zikrullah itu tenang tenteramlah hati manusia
(ar-Ra’d:28)
2. Ask for Allah’s help continuously and consistently
Wahai sekalian orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan suatu perintah Allah) dengan bersabar dan dengan mengerjakan sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar
(al-Baqarah:153)
3. Allah knows
Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka pada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah) Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.
(al-Baqarah:152)
4. Keep you chin up and always remember that Allah is always with you
“Dan janganlah kamu merasakan lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apayang menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang yang (bersungguh-sungguh) beriman.
(al-Imran:139)
5. For every hardship there is relief
Oleh itu, maka tetapkanlah kepercayaanmu bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai dengan kemudahan; sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai dengan kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh) maka bersunguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain). Dan kepada tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon.
(Al-Insyirah: 6-8)
Abu al-‘Abbas ‘Abdullah bin ‘Abbas, radiyallahu anhuma, reported: One day I was behind the Prophet, sallallahu ‘alayhi wasallam, and he said to me:
"O young man, I shall teach you some words [of advice] : Be mindful of Allah, and Allah will protect you. Be mindful of Allah, and you will find Him in front of you. If you (have need to) ask, ask of Allah; and if you seek help, seek help from Allah. Know that even if the Nation (or the whole community) were to gather together to benefit you with something, they would not benefit you with anything except that which Allah has already recorded for you, and that if they gather together to harm you with something, they would not be able to harm you with anything except that which Allah has already recorded against you. The pens have been lifted and the pages have dried."
                                                                                                                                            Hadith 19

Wednesday, August 25, 2010

Ahlan Ya Ramadhan


Ahlan Ya Ramadhan ^^. Saya tahu, dah terlambat untuk tulis entry ini kerana kita sudah pun berada pada pertengahan bulan Ramadhan. Tetapi saya kira, tidak mengapa selagi kita masih berada dalam bulan Ramadhan.^^

Alhamdulillah, baru sahaja selesai menyertai satu program bersempena dengan bulan Ramadhan ini . Sangat meriah dan mendapat banyak sambutan. Input-input yang diperolehi juga sangat berguna dan bermanfaat walaupun masa yang diperuntukkan sekadar sehari sahaja.

Kuliah subuh pada pagi itu disampaikan oleh Ummu Naufal dan sudah semestinya tidak dapat lari daripada tajuk Ramadhan. Ramadhan telah disyariatkan pada Syaaban 2 Hijrah. Terdapat 4 perkara yang telah disyariatkan Allah kepada rasulNya pada bulan Syaaban itu. Kita juga maklum, ayat-ayat2 madaniah ini terjurus kepada pensyariatan hukum-hakam. Waktu itu, telah diturunkan wahyu untuk
1) berpuasa
2) Perubahan arah kiblat dari masjid Al-Aqsa ke Kaabah
3) Qital (perang badar Kubro)
4) Zakat

Para sahabat dahulu memang tertunggu-tunggu perintah dari Allah. Boleh dikatakan saban hari, ada sahaja sahabat yang bertanya kepada Rasulullah. "wahai Rasulullah, adakah ayat yang telah diturunkan kepadamu?" Hebatnya iman dan kasih sayang mereka terhadap Dia Yang Maha Esa sehingga ternanti-nanti dan tidak sabar-sabar untuk melaksanakan perintah Allah. Kita sendiri menyaksikan, kehebatan iman itulah yang telah mengatasi segalanya. 313 ahli Badar menang bukan kerana kecanggihan senjata, kelengkapan perang mahupun jumlah tentera, bahkan mereka berpuasa ketika itu,tetapi kerana keimanan dan keyakinan mereka yang kental terhadap janji Allah. Lantaran itu jugalah, apabila tibanya perintah untuk berpuasa pada  bulan syaaban, tanpa bertangguh-tangguh mereka terus sahaja melaksanakannya pada bulan Ramadhan. Semoga kita dapat mencontohi roh Ramadhan yang telah ditunjukkan oleh para sahabat. KEMBALIKAN RAMADHAN SEMALAM!
    
Masing-masing sudah pastinya menanam azam untuk memberikan Ramadhan terbaik pada tahun ini kerana kita tidak pasti, masih ada lagikah peluang untuk kita menjumpai Ramadhan yang mendatang.

Andai kita tahu ini RAMADHAN terakhir,
tentu siangnya kita sibuk melagukan zikir rindu kepadaNya,
bersolat dengan penuh khusyuk lagi tawadhu',
menghamba diri padaNya,
menangisi kecurangan janji,
Takkan siakan walau sesaat kecuali mengalunkan al-Quran
& memenuhi malam dengan bertahajjud memohon kasih & belasNya,
Dan..
mempersiap diri menanti Izrail menjemput..
Namun..
kita tidak pernah mengetahui..
Jadi..
Hargai peluang Ramadhan kali ini!!

Friday, August 6, 2010

~Wakeup~

           Alhamdulillah,summa (kemudian) alhamdulillah, summa alhamdulillah. Segala kesyukuran dipanjatkan pada yang Haq, Allah S.W.T. atas segala nikmat yang telah diberikanNya.Moga diri ini tidak lalai dan leka dengan kesenangan yang telah dikurniakan. Sudah lebih daripada 2 minggu berada di Malaysia, dan saya rasa masih tidak mampu untuk memanfaatkan waktu sebaik mungkin. Tittle bercuti itu membuatkan rasa nak berseronok je. Memang tidak patut,sedangkan alwajibat kasirun min alwakt (tanggungjawab lebih banyak daripada masa yang ada). Akan cuba menyusun kembali jadual, insyaAllah. Ingin persiap diri untuk menyambut bulan Ramadhan yang bakal menjengah. Actually, lap top ada sedikit masalah teknikal, jadi tidak dapat untuk menaip panjang,cuma memohon doa sahabat agar saya tetap thabat. Suasana di Mesir dan Malaysia memang berbeza. Rindu dgn suasana & ahli bait Ain Jalut.^^ Moga istiqamah.(kata2 ini ditujukan khas buat diri sendiri)                                                                                                                 p/s:perbaikilah diri kamu, dan kemudian serulah kepada orang lain ^^

Monday, July 5, 2010

carpal tunnel surgery live

Carpal Tunnel. Rasa macam burning pain ( kena cucuk dengan needle @ pin). Disebabkan oleh compression of median nerve as it pass through the tunnel (area dekat flexor retinaculum tu). so, bile berlakunya thickness of synovial sheath ke ataupun arthiritis (radang pada sendi) akan menyebabkan median nerve kita ditekan. thats make the pain. The way to recover from it by cut your flexor retinaculum longitudinally as what the surgeon did. eiuwh, tapi ade rasa ngilu jugak tengok dia cut macam tu. (= Apa-apa pun sama-sama doakan kesihatan kita, "Allahumma a'fini fi badani, Allahumma a'fini fi sami', Allahumma a'fini fi basori" "Ya Allah sihatkanlah tubuh badan kami, sihatkanlah penglihatan kami dan sihatkanlah pendengaran kami" . sentiasa hargai nikmat sihat ni. 5 perkara sebelum datagnya 5 perkara. Don't waste your time, STUDY!! hehe

Sunday, July 4, 2010

FaceBook Layar Luas ^^

Bismillah..


~Uhibbuki fillah~


    Alhamdulillah setelah selesai oral Biochem, beli buku di "Big Pencil" dan terus pulang ke rumah. Sampai sahaja di muka pintu, ahli bait tanya, "Cam mana oral?" . "Alhamdulillah, dapat dr. Maha" menjawab sambil tersenyum. Dr.Maha is a kind doctor. Comel and senyum je. Like her. (= Pada mulanya memang agak tension dengan keriuhan bercampur dengan students Arab. Sangat sedih dengan sistem Egyptian yang tidak bersistem. But, at the end, dapat juga turn dan pulang ke rumah. Thanks God ^^

    The first thing i do at home, is online! hehe.. rindu nak activate FB balik sebab nak tahu perkembangan kawan-kawan. Just with FB i can still contacting them. Then, mula la buka page kawan2 one by one. Ya Allah, how shocked i am. May Allah give me the strength to face the reality.They are really changes. I felt the responsibility since they are my friends. My beloved friends!
 Well, this post is dedicated for us. ^_^

    Yes people is change and dalam Islam pun ada mengajarkan dan menganjurkan konsep penghijrahan ini pada zaman Rasulullah dahulu. Well, we are Muslims right? so apa-apa hal pun, mestilah kita kena merujuk kembali kepada murabbi kita, Rasulullah S.A.W. He is the best example that we need to follow, Qudwah hasanah. Tidak salah untuk berubah, kata orang melakukan satu anjakan paradigma. Sememangnya bosan untuk berada di takuk yang lama and do the same rutin. But, pastikan perubahan anda itu menjadikan anda hari ini lebih baik daripada semalam dan esok lebih baik daripada hari ini and so on..

      As the song at my music player, "ku berlari" and maybe it still play (if you don't close it.hehe but i don't mind about that). Yes, through all of our days, we will keep running to reach our last destiny. The question is where our really final destiny? This is my opinion, lets we take two terms  for describing the "destiny". Short term and  long term (hehe, mcm physiology pulak).

SHORT TERM..
   We assume that our destiny is only in this world. What we have planned with our life. Be the best among the best and beat the rest. Excellent in our study. Committed with our job. Love and care to people whose important in our life.

LONG TERM..
  Our destiny is at padang mahsyar sana. Di saat semua pelari-pelari itu akan dikumpulkan and get ready to gain our rewards. Sama ada menjadi golongan yang mendapat buku amalnya dengan tangan kanan atau kiri.

    Melihat pada short term. saya rasa ini bukanlah satu destinasi yang terakhir untuk kita gapai. seandainya kita tersesat jalan, kita masih lagi punya peluang untuk memperbetulkannya. kalau kita jatuh, kit amasih boleh untuk bangun kembali. So, jelas ia bukanlah "yang terakhir". We will never late to taubat. Allah itu Maha Pemurah, Maha Penyanyang dan Maha Penyantun. Betapa kita menjauhikan diri daripadaNya tetapi Dia masih lagi membekalkan nikmat kepada kita. Cuba tanya diri, mampukah kita mengawal organ dalaman kita ini? Jantung..salur darah, sistem penghadaman. Semuanya berlaku di luar kawalan kita. Andainya Allah tarik nikmat pacemaker daripada jantung ini (jadi heart tidak dapat  pump darah to whole the body), kerana sebentar tadi kita telah meninggalkan solat fardhu so mampukah kita to pump our heart  by our own? Janganlah sombong dengan Allah. Banyak sangat nikmat yang kita pinjam daripadaNya. Tidak mampu rasanya untuk hidup tanpa kasih daripada Dia. Yakinlah masih tidak terlambat untuk memperbaiki diri pada waktu ini. Manusia tidak pernah sempurna tetapi manusia itu sentiasa perlu berusaha untuk membuatkan dia sempurna. Analoginya, kita telah gagal dalam peperiksaan akhir tahun (nauzubillah min zalik) tetapi kita masih punya peluang untuk repeat paper. Still have the second chance!

     Long term pula lain ceritanya. Waktu ini sudah tiada lagi yang dikatakan sebagai peluang kedua untuk anda. (=. No repeat paper. Ini adalah antara ujian kita dengan Allah. Waktu kaum-kaum kafir merayu kepada Allah untuk kembali ke dunia dan mereka berjanji untuk menjadi orang-orang yang beriman tetapi Allah katakan kepada mereka, Bukankah dahulu Aku telah mendatangkan seorang Rasul kepadamu? Sudah cukup Allah memberi masa kepada kita. Sudah cukup Al-Quran itu sebagai panduan dan mukjizat  daripada Allah. Sudah cukup akal fikiran dikurniakan untuk membezakan yang benar dan salah.Sudah cukup penciptaan langit dan bumi ini untuk membuktikan kekuasaan dan keesaan Allah tetapi kita yang tidak pernah untuk menghargainya dan bersyukur atas nikmatnya. Semoga kita tidak akan menyesali kehidupan kita di dunia apabila kita telah berada di sana. We can't come back to world and  correct our mistake anymore on that time.

     Malam tadi dengar tazkirah dari ahli bait, persoalan yang dilontarkan. "Apa moto kita sebagai seorang Muslm". Ya, moto sebagai seorang Muslim ialah untuk berjaya dunia akhirat. Makin rasa terpukul dengan tazkirah itu walaupun tampak ringkas tetapi amat mendalam dan bermakna. Jom berusaha untuk merealisasikannya!



   
     Oh, agak panjang dan selepas ini masih ada paper Anatomy. Mohon doa kalian. Minta maaf seandainya terkasar bahasa atau ada yang terasa. Peringatan ini khas untuk diri saya sendiri.Buat sahabat-sahabat,saya sayang antunna. Semoga kita masih dapat berukhuwah hingga ke akhirat. Amin Ya Rabb. Moga Allah redha~

Thursday, June 24, 2010

shaytan's biggest trick - nouman ali khan

Sekarang adalh minggu imtihan bagi pelajar Ain Shams. insyaAllah akan berlanjutan sehingga sebulan. Alhamdulillah telah selesai 2 madah pada pagi tadi, English and Human right. Lega sedikit tekanan. (=
Kemudian, selepas ini akan menyusul pula exams for the main subjects, Physiology, Biochemistry, Anatomy and Histology. Pohon doa semua. Adakah selama sebulan ini juga,blog saya akan turut bercuti?
insyaAllah cuba untuk berkongsi jika ada sebarang kelapangan. ^_^


Terjumpa talk dari saudara Nouman Ali Khan di dalam youtube tadi dan rasa sangat menarik untuk dikongsi di sini. Memohon kemaafan. Jangan bertunda. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun dan Maha Pengasih. Mohonlah padaNya. Biar kita menyesal sekarang, tapi yang penting bukan di akhirat kelak. Sesunggugnya syaitan laknatullah memang penuh tipu daya untuk menyesatkan kita. Can hear more from this video.

Saturday, June 12, 2010

REMINDER FROM A COVER BOOK~

Bismillahirrahmanirrahim..

          Sebenarnya, jika diikutkan masa, tidaklah begitu mengizinkan untuk menulis post di blog ini. Masih banyak lagi perkara  "penting dan utama" harus diselesaikan. Bersusun list silibus yang harus dikhatamkan. Tetapi hati ini merasa agak kesunyian.Penat menatap paper2 n buku kuliah. Mungkin dengan sedikit perkongsian bersama kalian akan dapat meredakan sedikit kegelisahan hati, sindrome yang biasa menimpa students dekat-dekat nak exam. Banyak  dugaan yang harus dihadapi. Tetapi insyaAllah ini ujian dari Allah untuk mematangkan kita dalam kehidupan. Masing-masing terpaksa berlawan dengan emosi sendiri. Semoga setiap yang membaca blog ini boleh mendoakan penulis dan sahabat lain tenang dan dipermudahkan untuk menjawab peperiksaan kelak.. syukran.. Terima kasih (=

          Baiklah, pengisian hari ini saya ambil daripada buku kakak senior saya yang digunakan sewaktu memberi tazkirah kepada kami. Terkejut saya apabila tazkirah yang diberikan ini hanyalah diambil daripada cover buku. Kali ni terpaksa tukar pepatah, "judge the book by its cover". Tiba-tiba rasa Mesir ni memang penuh dengan gedung ilmiah,sampaikan cover buku pun dah penuh dengan tazkirah. (=



Tazkirahnya bertajuk : 10  NASIHAT KEPADA SYABAB..

  • Jangan mensia-siakan waktu kerana itulah yang paling berharga dalam hidup ini.
  • Menjaga solat di masjid kerana itu adalah amalan yang disukai oleh Allah
  • Menjalinkan silaturrahaim dengan jiran dan anda sepatutnya menjadi "qudwah" bagi mereka.
  • Cemerlang dalam pelajaran dan sesungguhnya ketahuilah ilmu itu wajib ke atas kamu.
  • Memakai hijab / menjaga aurat terutamanya bagi yang muslimah kerana ianya adalah fardhu.
  • Memuliakan tetamu, berbuat baik kepada anak yatim dan juga fakir miskin.
  • Jadikanlah segala usaha anda untuk mengislah( memperbaiki) umat.
  • Aklhak yang sebenar, jujur adalah kebiasaan bagi mukmin maka jauhilah akhlak yang tidak digariskan oleh Islam.
  • Memuliakan guru kerana ianya adalah salah satu bukti keimanan kita terhadap Allah.
  • Memntaati kedua ibu bapa dan berbuat baik terhadap mereka kerana redha Allah bersama redha kedua ibu bapa.
syabab iaitu pemuda, boleh dibahagikan kepada 3 bahagian :-

  1. Pemuda yang hidupnya hanyalah untuk kesukaan dan kegembiraan. (mungkin merupakan seorang yang berkerjaya tetapi hidupnya hanya untuk dirinya sahaja)
  2. Pemuda yang tidak mempunyai tujuan hidup langsung.
  3. Pemuda yang hidup untuk agamanya & umatNya dan itu lebih banyak daripada kehidupan untuk dirinya sendiri.
         Mengambil kata-kata pemimpin Indonesia, "Berikanlah aku 10 orang pemuda nescaya akan ku gegarkan dunia". Hanya 10 orang pemuda dapat menggegarkan dunia? Yakinlah, seandainya seorang pemuda/ pemudi itu dicorak dengan acuan yang benar, berlandaskan Al-Quran dan Al-Sunnah  mengikut jejak langkah para sahabat, tidak mustahil kita mampu menghasilkan 10 orang pemuda seperti Salahuddin Al-Ayubi @ Sultan Muhd Al-Fateh.  Sultan Muhd Al-Fateh telah berjaya untuk membebaskan kota Constantinople pada usia dalam 20 an, ada yang mengatakan pada usia 22 tahun. Bagindalah yang dimaksudkan oleh hadis Rasulullah "Sebaik- baik raja & sebaik-baik tentera." iaitu, seorang PEMUDA.

         Moga kita sama-sama mendapat manfaat daripada perkongsian yang ringkas ini & semoga Allah redha dengan setiap pekerjaan yang kita lakukan. Wallahua'lam.

Friday, June 4, 2010

Heart Bypass Surgery (CABG)

Coronary bypass sugery or coronary bypass graft. Usually due to coronary artery that supply the heart was narrowed or known as artheroscelorosis. Coronary blood vessel is one of the special artery and it was charactered as less anastomosing. Therefore increase its percentage to have artheroscelorosis that can cause death.

Our vessel is variable. Can be either constrict or dilate. Otherwise increase in cardiac work, will increase the metabolite such as CO2 , H , ADP, K (pottasium) and so, the vessel will become vasodilatation to increase the blood flow for ensure enough O2 supply for heart consumption. There were many factors that influence coronary blod flow. Chemical, autoregulation, neural and reflec. All of that will regulate blood vessel radius according the requirement of the heart. Subahanallah, how complete our God create us. When something happen to us, there were other system that can back up. Alhamdulillah, all praise be to God.

By the way, in this surgery, the surgeon can take saphenous vein of our lower limb to make the new pathway for blood supply to heart. Just a few information and sharing. Wallahu'alam.

Wednesday, June 2, 2010

i want a piece of peace

Sesungguhnya dgn mengingati Allah hati akan menjadi tenang


Bismillah..

Alhamdulillah, blog ini telah ditukar nama dan layoutnya. Berwajah baru. Bak kata "kakak tua" nampaklah matang sedikit..(=

GENEROUS PEACE..
Mengimpikan sebuah kehidupan yang tenang, damai dan aman dan semuanya berlindung di bawah satu syahadah.

           Alangkah indahnya suasana itu. Kita bersama-sama menghirup udara yang dikurniakan Illahi dan sama-sama bersyukur hanya kepada Dia. Tetapi, lumrah dunia, sesuatu yang indah bukanlah boleh digapai dengan mudah. Terlalu banyak pengorbanan yang harus kita lakukan. Andainya kita inginkan kehidupan yang damai,larilah dari sifat dengki dan belajarlah untuk sering memaafkan. Jika kita ingin orang lain faham seperti mana kita faham, bersedialah untuk menyebarkan.Tampak mudah, tapi memerlukan mujahadah yang tinggi dan kefahaman yang mendalam.

           Teringat kisah Rasulullah yang selalu sahaja dicaci, dimarahi dan dimaki oleh seorang perempuan tua. Siapa yang mampu bertahan untuk mendengar kata-kata makian, kesat saban hari? Bukankah memang adil jika kebencian di balas dengan kebencian? Namun sifat itu sama sekali tidak akan ada pada diri Nabi junjungan kita, Nabi Muhammad S.A.W. Betapa bencinya perempuan tua tersebut kepada Rasulullah namun tidak pernah sekali pun Kekasih junjungan itu ingin  membalasnya sedangkan baginda mampu sahaja untuk berbuat demikian. Sebaliknya Rasulullah berasa hairan apabila Baginda melewati rumah perempuan tua itu dan tiada lagi kedengaran suara wanita itu memarahi Baginda. Maka baginda pun bertanya kepada jiran-jirannya. Tahulah Rasulullah wanita tua itu telah jatuh sakit. Rasulullah datang menziarahi wanita tua itu dan cuba membantu seandainya dapat meringankan bebanan wanita itu. Alangkah terharunya si wanita tua apabila sekelumit pun Rasulullah tidak memendam rasa benci kepadanya. Racun yang dilemparkan kepada Rasulullah dibalas dengan madu. Sungguh akhlakmu amat terpuji ya Rasulullah, akhlakmu adalah gambaran Al-Quran.

             Imam Hassan Al-Banna juga pernah berkata, "Jadilah seperti pepohon ditepi jalanan, walaupun dibaling dengan batu, tetapi tetap membalas dengan buah-buahan". Kita tidak membalas bukan kerana kita tidak mampu tetapi kerana itu adalah lebih baik, Firman Allah dalam kitabNya yang mulia,

 "Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari Tuhanmu dan mendapatkan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang  yang bertakwa.
yaitu orang yang berinfak, baik di waktu lapang  maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan ) orang lain. Dan Allah mencintai orang yang berbuat kebaikan."

                                                                                                 (Ali-Imran : 133-134)

            Namun, bermaaf pun biarlah kena pada tempatnya. Pada situasi kita sekarang, di saat Israel mula menunjukkan belangnya di hadapan dunia, tanpa perselindungan. Maka jelaslah juga sudah tiada lagi kemaafan yang mampu diberikan kepada mereka. There were no generous peace for them. Kami tidak pernah redha. Selama  62 tahun mereka merampas Palestine dan menindas rakyat Palestine dan memenjarakan rakyat Palestine di dalam tebing yang mereka bina. Apabila pihak dunia membuka mata untuk memberikan bantuan, mereka mencari seribu satu alasan untuk mematahkan usaha murni itu. Ini bukan sahaja sekadar isu orang Arab tetapi isu ummat satu dunia. Sedangkan ada jews yang tidak menyokong tindakan Israel inikan kita yang seakidah dengan warga Palestine. Adakah kita tidak tersentak dengan berita yang mengkhabarkan kapal Lifeline4Gaza, mavi marmara diserang oleh Israel?

"Wahai orang-orang yang beriman! jika kamu mentaati orang-orang kafir, niscaya mereka akan menggembalikan kamu ke belakang (murtad) maka kamu akan kembali menjadi orang yang rugi. Tetapi hanya Allah lah pelindungmu dan Dia penolong yang terbaik. Akan kami masukkan rasa takut ke dalam hati orang-orang kafir kerana mereka mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang Allah tidak menurunkan keterangan tentang itu. Dan tempat kembali mereka ialah neraka. Dan itulah seburuk-buruk tempat tinggal bagi orang-ornag yang zalim"
                                                          
                                                                                              ( Ali-Imran : 149-151)

Remington Model 1100. Illustration courtesy of Remington Arms Co.

Jadikan Al-Quran sebagai panduan dan pegangan hidup


           Ya Allah, kami hanya mampu berdoa kepadaMu. Tiada kudrat untuk mengangkat senjata berjuang bersama mereka, tiada kudrat untuk membeli sebuah kapal lagi bagi menambah bantuan. Tetapi insyaAllah, kami mampu untuk mendoakan dan menyebarkan dan inilah yang sedang kami usahakan. Moga Dikau redha dengan usaha kami yang sederhana. Hakikatnya, kita semua, as the Muslim can give a big effort. Kita mampu memberikan sumbangan yang besar. Tidak memerlukan shotgun yang canggih-manggih ataupun helikopter Apache tetapi cukuplah dengan keimanan, ketaqwaan, kefahaman, dan keyakinan yang kental terhadap ajaran Islam yang syumul ini. Tarbiah diri untuk menjadi Muslim yang mengambil Islam sebagai gaya hidup yang sebenar. Rasailah ketakutan hanya kepada Yang Haq, iaitu Allah.Kenalilah Pencipta kita sedalam-dalamnya, insyaAllah kita akan mencintai Dia lebih dari segalanya. Bak kata salah seorang daripada aktivis yang berada di dalam kapal Mavi marmara itu,
"أما شهادة وأما سعادة" maksudnya, " sama ada syahid ataupun kegembiraan (melihat kemenangan sampai ke Gaza dengan membawa bantuan)". Alangkah tingginya semangat beliau. Syahid itu lebih dicintai daripada mengundurkan diri.

             Islam dahulunya juga pernah berjaya menaungi 2/3 dunia. Bagaimanakah Islam boleh berjaya menggapai kejayaan sehingga ke tahap ini?. Umar Al-Khattab,Salahuddin Al-Ayubi, Sultan Muhammad Al-Fateh, Qutuz.. Mereka semua antara senarai pemimpin Islam yang telah membawa kemenangan kepada umat Islam. Kemenangan yang dirangkul melawan tentera bersalib mahupun Tartar bukanlah kerana kecanggihan senjata tetapi kerana keyakinan mereka yang tinggi terhadap Allah, kerana mereka benar-benar mempraktikkan gaya hidup Islam dalam kehidupan. Allahuakhbar.. Allahuakhbar.. ALlahuakhbar.. InsyaAllah, andainya kita menegakkan Islam dalam diri kita, Islam itu akan tertegak di mana kita berada. (=.Telitilah keperibadian- keperibadian tokoh-tokoh Islam itu.

IHFAZILLAH YAHFAZKA..( kita jaga Allah, Allah akan menjaga kita)

Thursday, May 27, 2010

thabit kulubana Ya Allah

Ya Muqalibal kulub, thabit kulubana ala dinik..
AMIN..

Setinggi-tinggi pujian bagi Tuhan sekalian alam kerana masih lagi memegang hati ini. Alhamdulillah.. Masih lagi dibangunkan dalam nikmat Islam & iman,mengucapkan 2 kalimah syahadah, Bersaksi bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, dan nabi Muhammad pesuruh Allah...

Seriously, 2 minggu sy rindu dekat tafsir saya yang hilang..)= Ouh, how sad I am.. Plus, skrg ni musim exam. Memang kalau boleh nak fokus dekat buku kuliah sahaja, buku-buku ilmiah yang lain diketepikan. Astaghfirullah al azim.. sampai Al-Quran pun tertinggal.Lumrahlah kalau students,nak exam mesti risau kalau banyak lagi yang tidak dibaca, sebab exam inilah yang akan menentukan keputusan kita sama ada lulus atau tidak, layak untuk menaiki tahun atau terpaksa mengulang tahun. Masing-masing menanam azam untuk melakukan yang tebaik. Termasuklah saya.Sebagai manusia biasa, saya akui terkadang kita selalu leka, alpa, lalai, hinggakan syaitan dapat memanupulasikan alasan exam + tafsir yang hilang untuk menjauhkan saya daripada recite The Quran. Ya Allah, lemahnya hambaMu ini dalam menempuh ujian yang sedikit itu. Padahnya, pada diri sendiri. Sesungguhnya Allah tidak rugi sedikit pun.

Saya dapat rasakan sepanjang 2 minggu ini, hati saya terasa kosong.. tanpa pengisian..I'm lost the tranquility.. Itulah yang diakatakan, sebenarnya Al-Quran ini adalah sumber motivasi daripada Illahi. Mukjizat teragung yang ditinggalkan oleh Nabi akhir zaman dan dipelihara oleh Yang Maha Pencipta. Masa exam hari tu pun i don't think I do well but i'm redha is this can  make me realize that i'm just a servant of Him, The Almighty.

Manusia hanya mampu merancang tetapi Allah juga yang akan menentukan. Setinggi mana pun usaha kita tanpa disertai tawakal yang kuat kepada Allah tetap tidak akan bermakna. Baru tersedar, apalah sangat exam ni nak dibandingkan dengan "exam" di depan Allah di akhirat kelak. Kenapa pulun  bagai nak rak exam kat dunia ni sampai tak tidur malam, terlepas qiam, tertinggal Al-Quran, sedangkan kita tidak pasti sama ada exam pada esok hari itu ada atau tidak. Boleh jadi ia akan ditunda, dan mungkin juga dibatalkan atas alasan-alasan yang tertentu. Namun "exam" dengan Allah itu adalah suatu kepastian, yang tidak akann ditunda walau sedetik atau tidak akan dipercepat walau sesaat. Kenapa terkadang kita sering melupakan "exam" yang itu sedangkan pada waktu itu mungkin malaikat maut sedang mengintai kita. Astaghfirullah.. Kembalikanlahku kepada jalanMu. Hanya redhaMu yang ku mohon.

Benarlah kata-kata, Jika kita kejarkan dunia, akhirat tercicir, tetapi jika kita kejarkan akhirat, InsyaAllah dunia juga akan menyusul..

حسبى الله لا اله الا هو عليه توكلت وهو رب العرش العظيم

Monday, May 24, 2010

Friday, May 21, 2010

City Star, Egypt


Alhamdulillah 2 madah yang dilabelkan as 'killer subject" dah lepas. Syukur sangat. Sekarang ni tawakal je la kan. Kita dah berusaha tetapi Allah juga yang akan menentukan segala-galanya.

Habis je exam practical Physio tempoh hari, saya, Zaiha dan kawan-kawan Perak, Nasibah, Aimi and Dye pergilah berjalan-jalan ke City Star, salah satu tempat yang paling standard di Egypt ni. Menaiki "el-tramco" dari kuliah ke Awal Makram dan terpaksa berjalan kaki sejauh 150 m untuk sampai ke CS. Awal-awal lagi Nasibah dah pesan, "Nanti sebelum masuk CS banyak-banyakkan baca doa". Ha? reaksi  saya agak terkejut dengan penyataan yang dikeluarkan oleh sahabat saya tadi.. "yalah, itukan pusat beli-belah. Macam-macam boleh berlaku. Biasanya dekat tempat-tempat macam tulah banyak syaitan, membuatkan kita leka, ingat kat dunia semata-mata." Aiwah, balas saya sambil tersenyum. Bersyukur sebab ada rakan yang seringkali mengingatkan dan tak lokek dengan nasihat. "betul juga, sebenarnya dekat mana-mana pun kita kena sentiasa berdoa kepada Allah dan meminta perlindungan daripadaNya.Alhamdulillah, release tension dalam keadaan terkawal" Detik hati. huhu..

Tempat pertama kami tuju ialah bank, tetapi tetap juga tidak dapat keluarkan duit. Kad yang digunakan hanya boleh keluar di sesetengah tempat terpilih sahaja..huhu. Nampaknya niat Aimi untuk membeli kasut tidak kesampaian. Tak pelah Aimi. Barang kat CS ni mahal sangat. Bayangkanlah sebuah beg je bersamaan dengan LE 600... As students, we just can see and dream to have it..not afford to buy it.. Sorry tuan kedai, kami hanya masuk dan membelek kemudian keluar..(=

Sambil-sambil berjalan, kami mengambil gambar. Dye suka sangat ambil gambar pemandangan. Yelah, nak tunjuk kat orang Malaysia kan kalau balik nanti. City Star ni memang sangat lawa, ada taman-taman dan air pancut. Tetapi gambar yang lebih menarik minat saya ialah, liffnya..



Seperti tanda salib

binaan yang mewah

Terkejut kitaorang tengok gambar ini dan dalam hati pun dah timbul rasa lain. Macam-macam persoalan timbul dari kotak pemikiran. Adakah semua ini hanya satu kebetulan? Tetiba rasa kesal,pada binaan tempat yang gah ini, dan menjadi tumpuan ramai, terdapat lambang seperti itu pada liffnya.. hmm, benarkah hanya satu kebetulan? Mungkin "mereka' telah merancangkan banyak perkara tetapi kita sebagai umat Islam ini juga yang jarang prihatin. Mereka begitu semangat untuk menyerapkan unsur-unsur agama mereka tetapi kita masih kita, di takuk yang lama. Seharusnya umat Islamlah yang mendahului untuk memimpin umat yang lain. Wallahu'alam.

Sesungguhnya Allah menyukai seseorang daripada kamu apabila dia melakukan sesuatu amal, dia akan melakukan dengan bersungguh-sungguh.
                      (riwayah Bukhari)

Tuesday, May 11, 2010

Exam

Salam..
minta maaf sebab lama tidak mengupdate blog.
Sekarang ini sudah tiada masaalah dengan internet. Sudah dibaik pulih. Tetapi masaalah diri sendiri yang agak kesibukkan dengan imtihan.

13/5/10 - Practical Anatomy
19/5/10 - Practical Physiology
25/5/10 - Practical Biochemistry
2/6/10 - Practical histology

Sekarang ni tengah fokus dengan imtihan yang terdekat. Saje nak berkongsi apa yang saya pelajari..(=

comel sangat jantung kita ni..tapi function dia to whole of the body!!
Tersusunkan otot-otot kita... sebab tulah tangan kita boleh buat banyak movements..

Kemaskan otot kat kaki ni, untuk supporter.. so kenalah tough. huhu
not really flexible like at the hand..
Lung ni akan mengembang bila kita bernafas. Sangat comelkan..

position lung and heart dekat dalam badan kita

Sangat cantik ciptaan Allah. Sesungguhnya Dia Maha Berkuasa dan bersifat dengan sifat kesempurnaan maka mustahil baginya mencipta sesuatu yang sia-sia. Setiap organ yang diciptakan dalam badan kita ini mempunyai fungsinya tersendiri. Ada oto-otot yang memang khas untuk melakukan flexion (membengkokkan tangan), dinamakan flexor group. Ada yang membuat extension (menegangkan tangan), extensor group dan banyak lagilah. Belum lagi masuk bab jantung yang memang telah kita ketahui betapa pentingnya peranannya dalam badan kita. Kita terus belajar dan belajar kerana ilmu Allah itu sangat luas. Ibaratkan lautan yang luas terbentang dan ilmu kita hanyalah setitik celupan air daripada itu.

                       ' MAKA NIKMAT TUHANMU YANG MANAKAH YANG KAMU DUSTAKAN'

                                                                                                               Al-Rahman

Bersyukurlah kita sebagai seorang hamba kerana setiap ciptaanNya amat sempurna..

p/s: minta maaf kepada semua & tolong doakan kejayaan bersama (^_^)

Thursday, April 29, 2010

A simple post

Oh, it do it again..
wireless  ni asyik tak de je..
kitorg pun tak faham..
Nak kata kitaorg tak bayar sewa, bayar dah..
sampai  3 bulan lagi..
Oh, Mesir.. Mesir..
Always need to be patient..
Kalau tak kena dugaan macam ni, bukan Mesir lah namanya kan..(=
But seriously, im happy at here..
Setiap perkara ada hikmah..
Wireless ni hilang tepat pada masanya
Waktu kitorg nak exam..
Kalau ada wireless mesti tak dapat nak disiplinkan diri baca buku
mesti asyik nak on9 je..
Alhamdulillah...
Allah Maha Merancang..
Buat rakan2 and diri sendiri, Jom struggle for this final exam!!
InsyaAllah
 
تفوقي طاعة لربي      
~KEJAYAAN KU KERANA KETAATAN KEPADA TUHAN KU~   

Saturday, March 27, 2010

Palestine will be free~

Ouh, satu persatu isu kekejaman Israel terhadap rakyat Palestine terpampang di Palestine Info. Tetapi kita hanya sekadar mampu membaca. Kita bukanlah seseorang yang mempunyai kuasa besar untuk memperbetulkan situasi yang kita sudah sedia maklum tahap penindasannya itu. Namun sekurang-kurangnya kita maasih mempunyai usaha untuk membantu saudara seakidah kita, tanah umat Islam, malah kiblat pertama kita, masjid Al-Aqsa.


Sewaktu Salahuddin Al-Ayubi merasa sedikit ragu untuk membebaskan Palestine dari tangan tentera bersalib, seorang sahabat menasihatkannya, ' Wahai, Salahuddin,Pergilah engkau berdoa untuk kemenangan umat Islam di masjid yang Rasulullah pernah mengimamkan Nabi-nabi terdahulu sewaktu di Isra' dan diMikrajkan" Apakah masjid yang dimaksudkan oleh sahabat itu? Alangkah mulianya masjid itu.. Rasulullah dan para nabi bersolat di dalamnya pada hari yang bersejarah. Masjid yang dimaksudkan ialah MASID AL-AQSA!

Tetapi, cukupkah kita sekadar mengambil tahu tanpa ada sebarang tindakan? Walaupun jarak yang beribu batu memisahkan antara kita dan mereka, namun kita masih lagi boleh memainkan peranan.

1) memboikot

2) sampaikan hakikat isu Palestin kepada masyarakat, mungkin masih ada yang tahu, tetapi tidak peduli.

3) Mendoakan kesejahteraan mereka.

Walaupun usaha-usaha ini Nampak kecil, tetapi insyaAllah memberi makna yang besar. Sekurang-kurangnya kita menjalankan tanggungjawab kita dan mempunyai bukti di hadapan Allah kelak.

Sewaktu ditanya, "ketika saudara seIslam kita ditindas di Palestin,dibunuh,dikejar dengan bom, apakah yang sedang kita lakukan? Adakah kita sedang kenyang dengan hiburan.. cerita-cerita yang melalaikan, makanan- makanan yang lazat?". Sanggupkah kita begitu? Semoga kita dapat mcontohi sii burung pipit di dalam kisah Nabi Ibrahim. Ia berusaha juga memadamkan api yang marak membakar Nabi Allah itu walaupun hanya mampu membawa sedikit air sahaja. Lebih baik kita melakukan sesuata daripada sekdar melihat sahaja.

Rasulullah juga mendoakan sahabat2 yang telah terbunuh sewaktu solatnya. Berdasarkan hadis Ibnu Abbas , bahwasanya Rasulullah S.A.W. melakukan qunut satu bulan berturut-turut pada solat Zhuhur, Ashar, Maghrib, ‘Isya dan Subuh di akhir setiap solat, yakni apabila baginda telah membaca “Sami’allaahu liman hamidah dari raka’at terakhir, baginda S.A.W. mendo’akan kecelakaan atas mereka, satu kabilah dari Bani Sulaim, Ri’il, Dzakwan dan Ushayyah sedangkan orang-orang yang di belakang beliau mengaminkannya. Ada juga hadis yang meriwayatkan, Qunut ini pernah dibacakan oleh Rasulullah ketika kejadian pembunuhan
beramai-ramai 60 orang penghafaz al-Quran selama sebulan

QUNUT NAZILAH





Maksudnya:

“Ya Allah,Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka.

Ya Allah, Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka, pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka.

Goncangkan pendirian mereka Dan hantarkanlah anjing-anjing kamu kepada mereka Wahai tuhan yang gagah perkasa Wahai tuhan yang penuh raksasa Wahai tuhan yang bersifat murka.

Ya allah Ya allah Ya allah Ya allah,

Wahai Tuhan yang menurunkan kitab,

Wahai Tuhan yang mengarakkan awan,

Wahai tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab,

Kalahkan mereka,

Kalahkan mereka,

Kalahkan mereka Dan menangkan kami ke atas mereka.”

Qunut Nazilah adalah do’a qunut ketika musibah atau kesulitan menimpa kaum Muslimin, seperti peperangan, terbunuhnya kaum Muslimin atau diserangnya kaum Muslimin oleh orang-orang kafir. Qunut Nazilah, iaitu mendo’akan kebaikan atau kemenangan bagi kaum Mu’minin dan mendo’akan kecelakaan atau kekalahan, kehancuran dan kebinasaan bagi orang-orang kafir, Musyrikin dan selainnya yang memerangi kaum Muslimin. Qunut Nazilah ini hukumnya sunnat, dilakukan sesudah ruku’ pada raka’at terakhir pada solat fardhu lima waktu, dan hal ini dilakukan oleh Imam atau Ulil Amri.

Imam at-Tirmidzi berkata: “Ahmad (bin Hanbal) dan Ishaq bin Rahawaih telah berkata: “Tidak ada qunut dalam solat Fajar (Shubuh) kecuali bila terjadi Nazilah (musibah) yang menimpa kaum Muslimin. Maka, apabila telah terjadi sesuatu, hendaklah Imam (yakni Imam kaum Muslimin atau Ulil Amri) mendo’akan kemenangan bagi tentera-tentera kaum Muslimin.”

InsyaAllah,Mari kita sama-sama bacakan doa Qunut Nazilah buat mereka.

.

.

Sunday, February 21, 2010

Palestine will be free

Jom sama2 hayati cerita kat bawah ni.. We are the new generation..



Kita tak rasa seperti apa yang sedang mereka rasai. Kehilangan segala-galanya.. lantaran kekejaman dan kezaliman yang dilakukan oleh golongan kuffar.Tetapi sebagai umat Islam kita harus peka dengan perkembangan isu semasa yang berlaku di Palestine kerana kita bersaudara..

Lakukanlah yang terbaik untuk mengangkat kembali maratabat Islam..

"Sesungguhnya Allah Telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu Telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Quran. dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang Telah kamu lakukan itu, dan Itulah kemenangan yang besar."

(At-Taubah : 111)
Semoga kita berada di kalangan orang yang telah "dibeli" hatinya.. AMIN YA RABB

Saturday, February 20, 2010

Lagu Rasmi~







Lagu Rasmi blog ni jatuh kepada "Dukki Ya Jibal" 

دكي يا جبال
نحن في القمم
اصنعي الرجال
ايقظي الهمم

دكي يا جبال دكي يا جبال

يا جنود الله
سيروا للآمام
في سبيل الله
ينصرنا الرحمن

يا جنود الله 

هيا للجهاد
فتية البلاد
بالعدة والعتاد
 ندخر الفساد

هيا للجهاد

هيا يا اخوان
ندخر الطغيان
بالسيف والقرأن
والزاد والايمان

هيا يا اخوان هيا يا اخوان

It's meaning is.....

Hentaklah Wahai Gunung (da'ei)
 Kami berada di puncak
Sedang membina Rijal ( pemuda & pemudi Islam)
Membangunkan azam

Hentaklah Wahai Gunung (2x)


Wahai tentera-tentera Allah
Bergeraklah maju ke hadapan
Pada jalan Allah
Allah akan bantu kita


Wahai tentera Allah (2x)


Mari berjihad
negara yang muda
dilengkapi dengan peralatan dan kelengkapan
Kita usir segala kefasadan

Mari berjihad (2x)


Marilah Wahai saudara-saudara
Kita usir segala kefasadan
Dengan pedang & al-Quran
Dan dengan kesedian dan keimanan

Marilah wahai saudara-saudara (2x)

Monday, February 8, 2010

Time is your life!!





Bismillahirrahmanirrahim..

“Yeah” seronok sangat tengok semua students Ain Shams dah habis exam 3 Feb yang lalu..
Sekarang ni kite berada di zon “utlah” ya’ni, cuti..

Mesti time before habis exam anat tu, semua orang dah ade perancangan masing2 di dalam kotak pemikiran. Sambil jawab exam sambil terbayang perkara2, aktiviti2 yang nak dibuat selepas ini… Ada yang pulang ke Malaysia, jaulah ke Turki.. Jordan.. lagi2 jordan dah turun salji dan ada jugak yang ke Sinai. Apa2 pun saya harapkan kita semua dapat manfaatkan waktu cuti ni dengan sebaik-baiknya dan bukannya hanya dengan tidur..dan tidur dan tidur…dan juga tengok movie..ok? (~_^)

Alhamdulillah bersyukur sebab diberikan kesedaran tentang masa pada Daurah Musim Syita’ yang diadakan di Ain Jalut tempoh hari.. Terima kasih sangat2 kepada pembentang2 yang banyak mmenyampaikan ilmu sehingga memberikan kesedaran kepada sanubari ini. Kat sini nak kongsi sikit apa yang saya dapat..(=

Penekanan waktu dr 3 aspek:-

a) Al-Quran :

Surah Al-Asr, surah Al-Dhuha, surah Al-syams semuanya bersumpah demi masa.
Apabila Allah telah bersumpah mengenai sesuatu pastinya sesuatu itu pentingkan.

Ok, tengok dr segi

b) al-Sunnah (hadis)

Sabda Rasulullah S.A.W. , 4 soalan yang akan ditanya di akhirat kelak

1) masa muda
2) harta
3) ilmu
4) umur

Perasan tak.. Rasulullah menyebutkan mengenai masa sampai 2 kali..
Masa mudanya dan umurnya.. Merupakan perkara yang sama. Kenapa masa muda? Sebab pada waktu mudalah kita banyak energy, banyak perancangan yang boleh kita lakukan untuk pembangunan ummah. Cuba kita imbau kembali sejarah pemimpin2 Islam dahulu. Sultan Muhammad Al-Fateh, Zaid bin Harithah semuanya bergiat aktif dalam pembangunan Islam sewaktu mereka remaja lagi.. diawal usia 20-an. Bagaiman boleh lahirnya nama-nama agung seperti Salahuddin al-ayubi, Ibn Sina, Imam Shafie, Imam Malik dan sebagainya? Semuanya kerana mereka memanfaatkan masa muda mereka dgn sebaik-baiknya dan menjauhi perkara2 yang lagha..

Ingatkah kita pada kata2 Imam Shafie?


شكاوت الى واكع سوئ الحفظ وارشدني لترك معاسي فاخبرني بان العلما نورا
و النور الله لا يحدى للعاصي




“Aku mengadu kepada guruku.. Buruknya hafalanku..dan dia menasihatkan aku, jauhilah maksiat. Sesungguhnya ilmu itu Nur (cahaya ) dan Nur Allah takkann datang kepada orang2 yang membuat maksiat”

Jika kita imbau dan imbau lagi sejarah, satu kisah yang popular dan pernah juga diulang tayangkan di televisyen tetapi dalam versi yang modern.. Kisah Nabi Yusof dan Zulaikha..

Bagaimana si Zulaikha yang jelitawan dan hartawan, isteri kepada amirul Aziz itu boleh terfikir untuk menggoda anak angkatnya, Nabi Yusof A.S.? Sedangkan suaminya terlalu menyanyanginya dan segala kemewahan telah diberikan kepada Zulaikha dan dia tidak perlu bersusah-payah untuk bekerja. Nah, ini semua kerana masa lapang, masa kosong yang terlalu banyak dimiliki oleh Zulaikha hinggakan syaitan berjaya memesongkan pemikirannya kepada perkara2 yang lagha. Kalau tidak percaya, sila uji fakta ini kepada diri sendiri. Renung balik, jika kita mempunyai kelapangan, kebanyakkannya apa yang kita fikirkan? Adakah masalah ummah? Isu Palestin? Sejarah pemimpin2 terdahulu? Tepuk dada Tanya iman.. (~_^)

c) Dari segi Syiar Islam

Telah ditetapkan solat 5 waktu pada masa-masa yang tertentu iaitu Subuh, Zohor, Asar, Maghrib dan Isya’. Jika kita melewatkan solat kita, mungkin akan masuk waktu yang lain pula. Sah-sah menunjukkan yang kita harus menjadi punctual dan
حريص على وقته maksudnye, BENAR-BENAR menjaga waktu. Digunakan perkataan ‘ حريص’ menunjukkan mubalaghah iaitu penggunaan teramat. Sangat-sangat menjaga masa..

Kata orang, tak kenal, maka tak cinta..so, jom kita kenal cirri-ciri masa.. (masa pun ade character la, so, jgn pandang enteng..)

1)CEPAT BERLALU(sekarang ni pun, 1 saat anda tlh berlalu.)
2)TIDAK AKAN BERULANG (you will never gain your past time)
(yang tua takkan dapat jadi muda kembali eventhough you use the buttock but your age also same)
3)BERNILAI ( semua orang tak dapat nak jual beli masa, tapi emas dan berlian tetap boleh)



Satu kisah, Malaikat pernah bertanya kepada Nabi Nuh yang telah hidup lebih kurang selama 995 tahun..

Malaikat: Apa pandangan kamu wahai Nabi Nuh setelah hidup sekian lama di dunia ini?

Dan Nabi Nuh menjawab,

Nabi Nuh: Aku rase dunia ini ibaratkan hanya ada 2 pintu sahaja. Aku masuk menggunakan pintu di belakang dan aku keluar kembali di pintu hadapan.

Kisah ini menunjukkan, walaupun nabi Nuh telah hidup selama hampir 1 abad, tetapi dirasakan kehidupan di dunia ini, bgitu ringkas dan sekejap sekali.. Masuk ikut pintu belakang, dan keluar ikut pintu hadapan..

Sahabat, hargailah masa yang ada.. Susunlah jadual hidup kita. Pastikan hadaf kita tidak berakhir hanya di dunia. Manfaatkanlah setiap peluang yang datang untuk berkhidmat demi agama dan bangsa. Ingatlah, setiap nafas kita ini dimiliki oleh Allah. Kita hanya peminjam. Jika Allah menginginkannya kembali, maka datanglah Malaikat Izrail mencabut nyawa. Kematian itu di mana-mana sahaja. Hatta sewaktu bermain bola sepak. Masanya mungkin tidak pasti, tetapi kejadiannya itu SUDAH MESTI..Kullu Nafsin Zaikatul maut Wallahua’lam..

Sunday, February 7, 2010

Choose your way

Assalamualaikum.. Here, something gorgeous to share with all of you..
hope we will think about it deeply..
Just choose your own way and what you like to be..
hope we will not regret with the way had we create..

video

Thursday, February 4, 2010

exam khalas ke'dah?



Ahamdulillah.. khalas.. Akhirnya kitaorang habis jugak exam..Lega, but at the same time keep wonder what kind of result will I get. Huhu.. However, the past will never change just accept it with open heart since that was what we have afford for.. As my friend said, Azlina (Sabahrian) Muslim has their own special. Non-muslim maybe will strive hard for their study and then, after finished their exam they just let it like that. In contra, we still have Allah The Hearer of All (السميع) and The Responder to Prayer (المجيب) . Although we have finished with the exam but the miracle might be happen as long as we really believe and prays to Him. I thought this usually occurred among Azhar’s students. They felt that they didn’t do well in their ‘imtihan’ but when the result comes out, Alhamdulillah.. at least they did not ‘rasib’.

But, I want to emphasize here, this not means that we just can “ok leave it to Allah” “tawakaltu a’la Allah” cause Allah had already said in His Holy Quran

له معقبت من بين يديه ومن خلفه يحفظونه من امر الله ان الله لا يغير ما بقوم حتى يغيروا ما بانفسهم واذا اراد الله بقوم سوءا فلا مرد له وما لهم من دونمن وال


For each (such person) there are (angels) in succession, before and behind him: They guard him by command of Allah. Verily never will Allah change the condition of a people until they change it themselves (with their own souls). But when (once) Allah willeth a people's punishment, there can be no turning it back, nor will they find, besides Him, any to protect.

(surah al-Ra’d : 11)

Just wishing all the best to all of my friends and hope that we will get the satisfying result. Hmm, seem like we still can’t definitely run from all the books, ‘flash’ or atlas since there were a lot of assignments to researh especialy whose with Dr. Sana’ Eisa. Huhu.

Generally, the exam is “khalas ke’dah” but, specifically the exam is continuously, like the function of the heart. Lub dub, lub dub all the time. Because, our life is also an exam. Allah is always watching for us and the truth exam is at There, not here, and not on paper.. We will never know the correct time, is it in 2012? Whose know..

Hope we will do the best in both.
اللهم نجحنا في كل الامتحان بتفوق في الدنيا و الاخرة

Ameen Ya Rab..

Sunday, January 24, 2010

AWAKEN, MAHER ZAIN..

We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn't stop buying
We gave charity to the poor 'cause
We couldn't stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we're just lying

Oh...I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We were told what to buy and we'd bought
We went to London, Paris and
We made show we were seen in the most exlusive shops
Yes we felt so very satisfied

We felt our money gave us infinite power
We forgot to teach our children about history and honor
We didn't have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied

I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We became the visuals without a soul
despite the heat
Our homes felt so empty and cold
To fill the emptiness
We bought and bought
Maybe all the fancy cars
And bling will make us feel satisfied

My dear brother and sister
It's time to change inside
Open your eyes
Don't throw away what's right aside
Before the day comes
When there's nowhere to run and hide
Now ask yourself 'cause Allah's watching you

Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?

Oh..I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

Friday, January 1, 2010

Masa dah time..

بسم الله الرحمن الرحيم

“Ya,Allah cukupkanlah bagiku kerehatan yang sedikit”…
Begitulah doa yang tercatat dalam buku seorang sahabat . Walaupun ringkas tetapi amat bermakna. Tak tau la kenapa ayat ni agak terkesan dan memberi satu pengertian yang besar buat diri saya..

Dalam Physiology, kitaorg ada belajar 3 jenis fatigue:

1) Muscular fatigue
2) Neuromuscular fatigue
3) Central psychological fatigue

Muscular fatigue ni disebabkan oleh accumulation of lactic acid in our muscle or depletion of energy store, such as the glycogen. So, the muscle does not able to do contraction anymore because the intracellular have become acidity and not suitable for the enzyme in energy pathways. While, neuromuscular fatigue, as its name, due to the depletion of acetylcholine(Ach) that is really important in transmission of neuron. That means, there are not enough amount of neurontransmitters to transmit the information to the effector organ. Both of these factors can’t be control by ourselves since Its occur as involuntary action..but, I want to emphasize about the central psychological fatigue. Its occurs, when the Central Nervous System (CNS) has no longer adequately activates the motor neurons supplying the working muscles. This absolutely depend on the individual. The concept is quite same with the “ mind sets”. If we say YES, we can do it.. If we say NOT.. hmm.. it will be meaningless…

Bila difikirkan balik, kebiasaanya “fatigue” ataupun keletihan yang paling biasa kita alami ialah CNS fatigue. Rasanya, jarang sekali kita melakukan kerja sehingga kehabisan glycogen ataupun acethycholine. Lecturer kami, Dr. Fateen memberikan contoh yang paling mudah dan bersesuaian dengan konteks kami sebagai pelajar. Dia kata, “Pada waktu siang, kamu telah mendapat makanan yang cukup, dan kemudian kamu tidur selama 2 jam. Tetapi kamu masih lagi merasa letih untuk bangun belajar.Kenapa? sedangkan kalau diikutkan kamu telah terlebih energy sebenarnya” (translate to BM) Haha..kami hanya mampu tergelak tanpa menjawab persoalan lecturer .. Dr Fateen menyambung lagi, “Semua ini kerana CNS kamu tidak mampu untuk menghantar impulse ke motor neuron untuk bingkas bangun dan belajar. Kamu yang berkehendak kepada itu sebenarnya, sedangkan kamu boleh mengatasinya. Kamu telah mempunyai energy yang cukup, tetapi diri kamu sendiri yang diselubungi dengan penyakit MALAS!” hehe.. kami tergelak lagi..

Hakikat dan realiti umat sekarang amat memerlukan tenaga kita. Saudara sesama akidah dengan kita,Islam sedang berjuang antara hidup dan mati di Bumi Palestin mempertahankan tanah air dan Masjidil Aqsa daripada dijajah oleh golongan kuffar. Sedangkan kita sendiri? Tewas dengan hawa nafsu.. Lebih memilih untuk bersenang-senangan, tidur dan berehat daripada melakukan perkara yang bermanfaat.. Dimanakah sensitivity kita sebagai umat Islam? Jika diikutkan, alwajibat kasirun min alwakt. Tanggungjawab kita itu lebih banyak daripada masa yang kita ada . Seseorang itu akan menjadi Izzah(mulia) apabila dia mengamalkan dan berpegang teguh kepada agama. Dan Islam mengajar kita untuk menghargai masa. Allah telah bersumpah dalam surah Al-Asr, Al-dhuha..dan semua itu berkaitan dengan masa. Membuktikan yang masa itu sangat penting..Sesaat masa itu berlalu.. kita sudah takkan dapat menemuinya lagi. Janganlah biarkan sifat malas, bertangguh-tangguh melekakan kita daripada menghargai masa yang ada.Sebenarnya kita sendiri mampu mengatasi rasa 'letih' itu.

Rasulullah S.A.W juga pernah bersabda, “2 nikmat yang disia-siakan ialah nikmat masa lapang dan sihat” Mungkin kerana kita tidak sedar dengan “hadaf” atau tujuan kehidupan kita yang sebenar. Sememangnya Allah menciptakan kita bukan untuk bermain-main tetapi untuk beramal ibadah kepadanya. Konsep beramal itu pula terlalu luas untuk diperkatakan. Amal tidak semestinya hanya dengan mengerjakan solat, puasa semata-mata. Hatta kita study ni pun dikira sebagai amalan yang besar. Bila kita singkap realiti yang berlaku di sekeliling kita, sebenarnya sudah tiada masa lagi untuk kite terus berehat dan bersenang-senang tanpa melakukan perkara yang mendatangkan faedah. Maka, manfaatkanlah masa yang ada ini kepada perkara-perkara yang berguna. Cukuplah dengan rehat yang sebentar di dunia ini, dan doakanlah kita benar-benar akan dapat merasai kerehatan di syurga sana nanti.. wallahu’alam..