Pages

Monday, February 8, 2010

Time is your life!!

Bismillahirrahmanirrahim..

“Yeah” seronok sangat tengok semua students Ain Shams dah habis exam 3 Feb yang lalu..
Sekarang ni kite berada di zon “utlah” ya’ni, cuti..

Mesti time before habis exam anat tu, semua orang dah ade perancangan masing2 di dalam kotak pemikiran. Sambil jawab exam sambil terbayang perkara2, aktiviti2 yang nak dibuat selepas ini… Ada yang pulang ke Malaysia, jaulah ke Turki.. Jordan.. lagi2 jordan dah turun salji dan ada jugak yang ke Sinai. Apa2 pun saya harapkan kita semua dapat manfaatkan waktu cuti ni dengan sebaik-baiknya dan bukannya hanya dengan tidur..dan tidur dan tidur…dan juga tengok movie..ok? (~_^)

Alhamdulillah bersyukur sebab diberikan kesedaran tentang masa pada Daurah Musim Syita’ yang diadakan di Ain Jalut tempoh hari.. Terima kasih sangat2 kepada pembentang2 yang banyak mmenyampaikan ilmu sehingga memberikan kesedaran kepada sanubari ini. Kat sini nak kongsi sikit apa yang saya dapat..(=

Penekanan waktu dr 3 aspek:-

a) Al-Quran :

Surah Al-Asr, surah Al-Dhuha, surah Al-syams semuanya bersumpah demi masa.
Apabila Allah telah bersumpah mengenai sesuatu pastinya sesuatu itu pentingkan.

Ok, tengok dr segi

b) al-Sunnah (hadis)

Sabda Rasulullah S.A.W. , 4 soalan yang akan ditanya di akhirat kelak

1) masa muda
2) harta
3) ilmu
4) umur

Perasan tak.. Rasulullah menyebutkan mengenai masa sampai 2 kali..
Masa mudanya dan umurnya.. Merupakan perkara yang sama. Kenapa masa muda? Sebab pada waktu mudalah kita banyak energy, banyak perancangan yang boleh kita lakukan untuk pembangunan ummah. Cuba kita imbau kembali sejarah pemimpin2 Islam dahulu. Sultan Muhammad Al-Fateh, Zaid bin Harithah semuanya bergiat aktif dalam pembangunan Islam sewaktu mereka remaja lagi.. diawal usia 20-an. Bagaiman boleh lahirnya nama-nama agung seperti Salahuddin al-ayubi, Ibn Sina, Imam Shafie, Imam Malik dan sebagainya? Semuanya kerana mereka memanfaatkan masa muda mereka dgn sebaik-baiknya dan menjauhi perkara2 yang lagha..

Ingatkah kita pada kata2 Imam Shafie?


شكاوت الى واكع سوئ الحفظ وارشدني لترك معاسي فاخبرني بان العلما نورا
و النور الله لا يحدى للعاصي
“Aku mengadu kepada guruku.. Buruknya hafalanku..dan dia menasihatkan aku, jauhilah maksiat. Sesungguhnya ilmu itu Nur (cahaya ) dan Nur Allah takkann datang kepada orang2 yang membuat maksiat”

Jika kita imbau dan imbau lagi sejarah, satu kisah yang popular dan pernah juga diulang tayangkan di televisyen tetapi dalam versi yang modern.. Kisah Nabi Yusof dan Zulaikha..

Bagaimana si Zulaikha yang jelitawan dan hartawan, isteri kepada amirul Aziz itu boleh terfikir untuk menggoda anak angkatnya, Nabi Yusof A.S.? Sedangkan suaminya terlalu menyanyanginya dan segala kemewahan telah diberikan kepada Zulaikha dan dia tidak perlu bersusah-payah untuk bekerja. Nah, ini semua kerana masa lapang, masa kosong yang terlalu banyak dimiliki oleh Zulaikha hinggakan syaitan berjaya memesongkan pemikirannya kepada perkara2 yang lagha. Kalau tidak percaya, sila uji fakta ini kepada diri sendiri. Renung balik, jika kita mempunyai kelapangan, kebanyakkannya apa yang kita fikirkan? Adakah masalah ummah? Isu Palestin? Sejarah pemimpin2 terdahulu? Tepuk dada Tanya iman.. (~_^)

c) Dari segi Syiar Islam

Telah ditetapkan solat 5 waktu pada masa-masa yang tertentu iaitu Subuh, Zohor, Asar, Maghrib dan Isya’. Jika kita melewatkan solat kita, mungkin akan masuk waktu yang lain pula. Sah-sah menunjukkan yang kita harus menjadi punctual dan
حريص على وقته maksudnye, BENAR-BENAR menjaga waktu. Digunakan perkataan ‘ حريص’ menunjukkan mubalaghah iaitu penggunaan teramat. Sangat-sangat menjaga masa..

Kata orang, tak kenal, maka tak cinta..so, jom kita kenal cirri-ciri masa.. (masa pun ade character la, so, jgn pandang enteng..)

1)CEPAT BERLALU(sekarang ni pun, 1 saat anda tlh berlalu.)
2)TIDAK AKAN BERULANG (you will never gain your past time)
(yang tua takkan dapat jadi muda kembali eventhough you use the buttock but your age also same)
3)BERNILAI ( semua orang tak dapat nak jual beli masa, tapi emas dan berlian tetap boleh)Satu kisah, Malaikat pernah bertanya kepada Nabi Nuh yang telah hidup lebih kurang selama 995 tahun..

Malaikat: Apa pandangan kamu wahai Nabi Nuh setelah hidup sekian lama di dunia ini?

Dan Nabi Nuh menjawab,

Nabi Nuh: Aku rase dunia ini ibaratkan hanya ada 2 pintu sahaja. Aku masuk menggunakan pintu di belakang dan aku keluar kembali di pintu hadapan.

Kisah ini menunjukkan, walaupun nabi Nuh telah hidup selama hampir 1 abad, tetapi dirasakan kehidupan di dunia ini, bgitu ringkas dan sekejap sekali.. Masuk ikut pintu belakang, dan keluar ikut pintu hadapan..

Sahabat, hargailah masa yang ada.. Susunlah jadual hidup kita. Pastikan hadaf kita tidak berakhir hanya di dunia. Manfaatkanlah setiap peluang yang datang untuk berkhidmat demi agama dan bangsa. Ingatlah, setiap nafas kita ini dimiliki oleh Allah. Kita hanya peminjam. Jika Allah menginginkannya kembali, maka datanglah Malaikat Izrail mencabut nyawa. Kematian itu di mana-mana sahaja. Hatta sewaktu bermain bola sepak. Masanya mungkin tidak pasti, tetapi kejadiannya itu SUDAH MESTI..Kullu Nafsin Zaikatul maut Wallahua’lam..

0 comments:

Post a Comment