Pages

Sunday, July 4, 2010

FaceBook Layar Luas ^^

Bismillah..


~Uhibbuki fillah~


    Alhamdulillah setelah selesai oral Biochem, beli buku di "Big Pencil" dan terus pulang ke rumah. Sampai sahaja di muka pintu, ahli bait tanya, "Cam mana oral?" . "Alhamdulillah, dapat dr. Maha" menjawab sambil tersenyum. Dr.Maha is a kind doctor. Comel and senyum je. Like her. (= Pada mulanya memang agak tension dengan keriuhan bercampur dengan students Arab. Sangat sedih dengan sistem Egyptian yang tidak bersistem. But, at the end, dapat juga turn dan pulang ke rumah. Thanks God ^^

    The first thing i do at home, is online! hehe.. rindu nak activate FB balik sebab nak tahu perkembangan kawan-kawan. Just with FB i can still contacting them. Then, mula la buka page kawan2 one by one. Ya Allah, how shocked i am. May Allah give me the strength to face the reality.They are really changes. I felt the responsibility since they are my friends. My beloved friends!
 Well, this post is dedicated for us. ^_^

    Yes people is change and dalam Islam pun ada mengajarkan dan menganjurkan konsep penghijrahan ini pada zaman Rasulullah dahulu. Well, we are Muslims right? so apa-apa hal pun, mestilah kita kena merujuk kembali kepada murabbi kita, Rasulullah S.A.W. He is the best example that we need to follow, Qudwah hasanah. Tidak salah untuk berubah, kata orang melakukan satu anjakan paradigma. Sememangnya bosan untuk berada di takuk yang lama and do the same rutin. But, pastikan perubahan anda itu menjadikan anda hari ini lebih baik daripada semalam dan esok lebih baik daripada hari ini and so on..

      As the song at my music player, "ku berlari" and maybe it still play (if you don't close it.hehe but i don't mind about that). Yes, through all of our days, we will keep running to reach our last destiny. The question is where our really final destiny? This is my opinion, lets we take two terms  for describing the "destiny". Short term and  long term (hehe, mcm physiology pulak).

SHORT TERM..
   We assume that our destiny is only in this world. What we have planned with our life. Be the best among the best and beat the rest. Excellent in our study. Committed with our job. Love and care to people whose important in our life.

LONG TERM..
  Our destiny is at padang mahsyar sana. Di saat semua pelari-pelari itu akan dikumpulkan and get ready to gain our rewards. Sama ada menjadi golongan yang mendapat buku amalnya dengan tangan kanan atau kiri.

    Melihat pada short term. saya rasa ini bukanlah satu destinasi yang terakhir untuk kita gapai. seandainya kita tersesat jalan, kita masih lagi punya peluang untuk memperbetulkannya. kalau kita jatuh, kit amasih boleh untuk bangun kembali. So, jelas ia bukanlah "yang terakhir". We will never late to taubat. Allah itu Maha Pemurah, Maha Penyanyang dan Maha Penyantun. Betapa kita menjauhikan diri daripadaNya tetapi Dia masih lagi membekalkan nikmat kepada kita. Cuba tanya diri, mampukah kita mengawal organ dalaman kita ini? Jantung..salur darah, sistem penghadaman. Semuanya berlaku di luar kawalan kita. Andainya Allah tarik nikmat pacemaker daripada jantung ini (jadi heart tidak dapat  pump darah to whole the body), kerana sebentar tadi kita telah meninggalkan solat fardhu so mampukah kita to pump our heart  by our own? Janganlah sombong dengan Allah. Banyak sangat nikmat yang kita pinjam daripadaNya. Tidak mampu rasanya untuk hidup tanpa kasih daripada Dia. Yakinlah masih tidak terlambat untuk memperbaiki diri pada waktu ini. Manusia tidak pernah sempurna tetapi manusia itu sentiasa perlu berusaha untuk membuatkan dia sempurna. Analoginya, kita telah gagal dalam peperiksaan akhir tahun (nauzubillah min zalik) tetapi kita masih punya peluang untuk repeat paper. Still have the second chance!

     Long term pula lain ceritanya. Waktu ini sudah tiada lagi yang dikatakan sebagai peluang kedua untuk anda. (=. No repeat paper. Ini adalah antara ujian kita dengan Allah. Waktu kaum-kaum kafir merayu kepada Allah untuk kembali ke dunia dan mereka berjanji untuk menjadi orang-orang yang beriman tetapi Allah katakan kepada mereka, Bukankah dahulu Aku telah mendatangkan seorang Rasul kepadamu? Sudah cukup Allah memberi masa kepada kita. Sudah cukup Al-Quran itu sebagai panduan dan mukjizat  daripada Allah. Sudah cukup akal fikiran dikurniakan untuk membezakan yang benar dan salah.Sudah cukup penciptaan langit dan bumi ini untuk membuktikan kekuasaan dan keesaan Allah tetapi kita yang tidak pernah untuk menghargainya dan bersyukur atas nikmatnya. Semoga kita tidak akan menyesali kehidupan kita di dunia apabila kita telah berada di sana. We can't come back to world and  correct our mistake anymore on that time.

     Malam tadi dengar tazkirah dari ahli bait, persoalan yang dilontarkan. "Apa moto kita sebagai seorang Muslm". Ya, moto sebagai seorang Muslim ialah untuk berjaya dunia akhirat. Makin rasa terpukul dengan tazkirah itu walaupun tampak ringkas tetapi amat mendalam dan bermakna. Jom berusaha untuk merealisasikannya!



   
     Oh, agak panjang dan selepas ini masih ada paper Anatomy. Mohon doa kalian. Minta maaf seandainya terkasar bahasa atau ada yang terasa. Peringatan ini khas untuk diri saya sendiri.Buat sahabat-sahabat,saya sayang antunna. Semoga kita masih dapat berukhuwah hingga ke akhirat. Amin Ya Rabb. Moga Allah redha~

3 comments:

charazion said...

yang penting terus KIT dengan kawan2 =)

sakinah said...

hoo.. Keep In Touch?
huhu okait!
doakan (=

senikehidupan said...

Indeed.

People change. I don't want to expect those people we met nowadays as they were in high school.

The only thing is that we hope they change for their betterment. Not the other way.

Anyway, I learned something, where we are actually looking for attitude. And what we are curious about when someone we left way back from time ago is to see, how are they now?

Good? Bad?

So, as to remind ourselves, appreciate our friends before leaving them. Remember, tell them that we love their attitude, being good, and pray for them for perseverance. InshaAllah

Post a Comment